Najboljši oprijem vozila na suhih cestah

Oprijem vozila na vsaki podlagi je ena izmed njegovih najbolj pomembnih lastnosti. Za to pa so zadolžene avtomobilske gume, ki so lahko različnih zvrsti. Ko nastopijo bolj vroči meseci v letu, veliko voznikov namesti na svoje jeklene konjičke letne gume, ki so primerne za vožnjo v suhih cestnih pogojih. Priporočajo se za vsa manjša in večja vozila, saj njihova sestava zagotavlja višjo odporo na vroč asfalt. Tako se pri vožnji gume manj obrabljajo in nudijo večji oprijem. To pa poveča našo in varnost drugih udeležencev na cesti.

Letne gume se bolje obnesejo na suhih cestah

Ena izmed največjih prednosti letnih gume je ta, da nudijo boljši prenos moči iz motorja na cestišče. Pri tem pa se tudi zelo malo obrabljajo. Naše vozilo ima z omenjenimi gumami na voljo več moči, kar se opaža v boljših pospeških in tudi manjši porabi goriva.

Letne gume za avtomobil
Letne gume imajo vgrajeno posebno tehnologijo odvajanja vode med vožnjo

So zelo priporočljive za voznike, ki radi izkoristijo tople mesece v letu za pogosta potovanja. Tako bodo prihranili veliko količino goriva pri daljših potovanjih, saj bodo gume ustvarjale manjši upor pri vožnji.

Letne gume so zasnovane tako, da se bolje oprimejo ceste v ovinkih, hitrem zaviranju, pospeševanju ipd. To pa pomeni, da nudijo bolj udobno vožnjo na dolgih in kratkih potovanjih. To pa je posebej dobrodošlo za ljudi, ki jim hitro postane slabo pri vožnji.

Boljši oprijem letnih gum na mokrem cestišču

Moderne gume za letno uporabo so namenjene tudi za vožnjo po bolj mokrih cestiščih. Velikokrat se poleti zgodi, da nepričakovano prične padati dež ali pa nastanejo nevihte. Takrat postanejo cestišča zelo drseča, saj se je na njih nabrala plast vode. Ko pa vozimo po taki podlagi, začne nastajati akvaplaning.

Video: Kaj pomenijo oznake na pnevmatiki?

To je pojav, kjer se okoli gum oziroma koles nabere plast vode, kar močno omeji vodljivost in zaviralno pot vozila. Letne gume imajo vgrajeno posebno tehnologijo odvajanja vode med vožnjo. Tako je veliko manjši vpliv akvaplaning pojava, kar nam omogoča, da ohranimo veliko mero nadzora nad vozilom v mokrih cestnih razmerah.

Letne gume niso namenjene uporabi v zimskih mesecih

Z uporabo letnih gum povečamo svojo varnost na vsaki cestni podlagi. Niso pa primerne za led in zmrzal, saj so gume narejene tako, da se bolje oprimejo suhe in mokre ceste. Poleg tega pa je po zakonu potrebno uporabljati celoletne ali zimske gume, ko nastopi zima. Priporočeno je, da ne odlašamo z zamenjavo, saj se na cesti hitro lahko ustvari tanka plast ledu, ki povzroči, da izgubimo nadzor nad našim vozilom.

Obrabljene gume je tudi najbolje čimprej zamenjati. Dobro pravilo je, da zamenjavo opravimo vsaka 2-3 leta. Če pa je profil gum že močno izrabljen, potem pa je dobro zamenjavo opraviti že prej.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja