Lokalna ali svetovna domena

Pri izdelavi poslovne spletne strani si bomo morali izbrati tudi njeno ime. Temu imenu tudi pravimo domena, ki je lahko lokalna ali pa mednarodna oziroma svetovna. Njena končnica določa njeno zvrst. Obe zvrsti imata svoje prednosti in slabosti. Glavno je, da si predstavljamo dolgoročno poslovanje našega podjetja. Če želimo prodajati svoje izdelke in storitve v domači državi, je bolj smiselna izbira domače končnice. Za pridobivanje mednarodnih kupcev, pa je svetovna končnica boljša izbira. V vsakem primeru je dobro, če poznamo prednosti obeh, saj se bomo tako lažje odločili.

Zanimiva statistika lokalnih in mednarodnih domen vrhovne ravni

Domene vrhovne ravni, kot so .com, .org, .net ipd., pravimo tudi končnica. To morajo vsebovati vsa imena spletnih strani. Mednarodne končnice so izredno popularne. Če vzamemo primer .com, ki je v uporabi pri približno 50% vseh spletnih strani v obstoju, je to najbolj popularna končnica na svetu. Spletnih strani v uporabi pa je približno 1.2 milijardi. Tako 600 milijonov strani uporablja .com končnico.

Domena .com, .net, ...

Registracija domen tipa .com, . net, . org, …

Lokalne domene so namenjene za uporabo v določeni državi. Državne končnice, kot so .de, .sl, .it ipd. so ekskluzivne za določeno državo. V obstoju jih je več kot 320, saj informacijska tehnologija hitro napreduje tudi v manj razvitih delih sveta.

Prednosti uporabe lokalnih domen

Poslovanje v domači državi je dostikrat najbolj preprosto preko spletne strani z lokalno domeno. Registracija domene tega tipa je v večini primerov na voljo vsem, ki jih želijo registrirati. Temu je tako, saj bomo tako poželi več zaupanja od naključnih obiskovalcev. Stranke pa bolj zaupajo domačim podjetjem. Tako hitreje pride do konverzije obiskovalcev v kupce. Oglaševanje je tudi bolj učinkovito, saj imamo prednost predhodnega zaupanja v naše podjetje.

SEO optimizacija je tudi lažja, saj jo opravljamo samo za en jezik. Ta zajema podrobne opise in uporabo ključnih besed v blogih, strani produktov in storitev ipd. Naša spletna stran se bo tako hitreje pokazala v iskalnih rezultatih. To pa bo močno povečalo možnost prodaje naključnim in rednim strankam.

Mednarodna domena vrhovne ravni za svetovno poslovanje

Generična svetovna domena, kot je .com, je namenjena prikazovanju naše spletne strani ljudem po vsem svetu. Njena velika prednost je ta, da ji zaupajo veliki spletni iskalniki. To nam olajša SEO optimizacijo, saj bo naša stran uvrščena višje v iskalnih rezultatih.
Mednarodne končnice so tudi bolj primerne za nudenje naših storitev in produktov strankam iz različnih delov sveta. Tako bo naše podjetje svetovno prepoznano s strani kupcev iz različnih držav.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja