S čim se ukvarja tehnik optik

Tehnik optik je oseba, ki se profesionalno oziroma poklicno ukvarja z izdelovanjem ter popravljanjem pripomočkov za oči. Oblikuje optične leče, jih ustrezno vgrajujejo v okvir glede na zahteve zdravniškega recepta, izdeluje zaščitna in sončna očala, obenem očala vseh vrst tudi popravlja. Povsem neodvisno popravlja ter vzdržuje očesne pripomočke, preverja njihove funkcije ter spremlja razvoj pripomočkov za slabovidne.

Optik mora prav tako dobro poznati in ves čas slediti osnovni estetiki ter modnim trendom, znati svetovati stranki oziroma uporabniku o pravilni uporabi in negi pripomočkov za oči. Za naziv tehnik optik pa je potrebno obvezno dokončati štiriletno izobraževanje. To se izvaja v srednji poklicni šoli.

Kako poteka proces izdelave korekcijskih očal

Optika vključuje tudi izdelavo korekcijskih očal. Pri izdelavi gre optik skozi različne procese. Najprej je na vrsti razbiranje podatkov iz recepta. Sledi določitev in korekcija optične napake, izbira okvirjev za očala, Viktorinska metoda merjenja referenčne točke R, nato še sama izdelava korekcijskih očal. Ne nazadnje proces zajema še prevzem očal s strani uporabnika oziroma stranke.

Očala
Optik mora prav tako dobro poznati in ves čas slediti osnovni estetiki ter modnim trendom

In kako poteka razbiranje vseh potrebnih podatkov iz recepta? Stranka mora v optiko prinesti recept, ki ga izpolni oftalmolog, in sicer na podlagi merjenja pacientove dioptrije. Optik nato z recepta razbere, za katero vrsto očesne napake gre ter s tem, katero optično steklo bo popravilo tovrstno napako. Prav tako mora optik znati preceniti, kaj najboljše lahko ponudi svoji stranki, tudi glede na njen finančni položaj oziroma zmogljivost.

Izbira okvirja za očala

Ko v optiki z recepta razberejo očesno napako, se prične skupaj s stranko iskanje primernega okvirja. Ta je sestavljen iz štirih osnovnih delov: ročka ali priponka, okular, nosnik ter mostiček. Materiali okvirja so lahko kovinski ali plastični. Na sploh pa se okvirji delijo na več različnih vrst: splošni, okvirji na vijake, okvirji na najlon vrvico ter še nekatere druge vrste.

Video: Kako izbrati najboljša očala za vašo obliko obraza

Pri izbiri okvirja je treba upoštevati še tehnične pa tudi estetske faktorje. Med tehnične na primer sodijo vrste optičnega stekla, debelina stekla, namen uporabe očal; med estetske pa na primer starost stranke oziroma uporabnika, oblika obraza, položaj nosu, vrsta pričeske, ten kože. Ko stranka s pomočjo optika izbere primeren okvir, optik nato prilagodi oziroma inklinira okvir njenemu obrazu.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja