S toplotno črpalko voda voda do izjemne moči

Toplotna črpalka voda voda je ena najbolj ekonomičnih rešitev za ogrevanje doma. V nasprotju s konvencionalnimi sistemi, ki toploto pridobijo s sežiganjem goriva, črpalka voda voda za ogrevanje izkoristi toploto podtalnice.

Preden začnete s postavitvijo toplotne črpalke voda voda, potrebujete dovoljenje za črpanje podtalne vode, ki ga izda Ministrstvo za okolje in prostor. Načeloma dovoljenja ni težko pridobiti, razen če se vaše zemljišče nahaja na območju zaščitenih vodnih con. V naslednjem koraku se poleg stavbe izvrta dve vrtini na razdalji med 15 do 20 metrov. Globina vrtin je odvisna od razpoložljivosti vodnega vira. Prva vrtina služi za črpanje podtalnice, druga za vračanje ohlajene vode nazaj v zemljo.

Črpalka med obratovanjem podtalnico črpa po cevi, ji odvzame toplotno energijo ter jo ohlajeno vrne nazaj v zemljo. Črpalka nikakor ne vpliva na kakovost podtalne vode, saj se vodo vrne v podtalne bazene, kjer se zelo hitro vrne v prvotno stanje.

Rezultat iskanja slik za toplotna črpalka voda voda

Velik plus ogrevanja s toplotno črpalko voda voda so relativno konstantne temperature podtalnice, kar črpalki omogoča, da dosega visoka grelna števila čez celo leto. Višja kot je temperatura podtalnice, učinkovitejša je tudi črpalka. Posledično je ta črpalka energetsko najučinkovitejši vir toplote, ki generira veliko toplotno moč ob zelo majhnih zunanjih dimenzijah.

Z majhno dogradnjo sistema lahko toplotno črpalko voda voda poleti uporabite za ohlajevanje prostorov skorajda brezplačno.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja