Ahh, ta razmerja

Evalvacija evolucije

V resničnem svetu, pravi Peter Todd iz inštituta Max Planck za človeški razvoj v Berlinu, bi morali ljudje več pozornosti posvetiti tistim, ki jih zares lahko dobijo. To pomeni, da morate najprej oceniti svojo pravo vrednost in potem poiskati želene kvalitete podobnih vrednosti nasprotnega spola. Torej: moški naj bi trgovali s svojo predanostjo in materialno sposobnostjo v zameno za žensko plodnost in zvestobo ter nasprotno – gre za vzorec v izboru, imenovanem tudi potencialna privlačnost.

Rezultat iskanja slik za privlačnost med spoloma

Če boste ljudi vprašali, kaj pričakujejo od partnerja, bo slika povsem drugačna, to pa je pri vsej stvari še najbolj čudno. Kar nekaj študij se ukvarja s to uganko, tudi raziskava, ki sta jo lani objavila Peter Buston in Stephen Emlen iz cornellske univerze. Prosila sta 978 samskih, naj se ocenijo kot potencialni partnerji za dolge zveze glede na bogastvo, status, družinsko predanost, videz in spolno zvestobo. Zatem sta raziskovalca anketirancem naložila, naj ocenijo pomembnost teh lastnosti pri svojih idealnih partnerjih. Rezultati so bili v nasprotju z evolucijsko teorijo. Sodelujočih v raziskavi ni skrbela kupčija lastnih atributov z lastnostmi nasprotnega spola. Hoteli so takega človeka, kot so sami, s podobnim statusom, videzom, zvestobo in predanostjo. Smo nekako premagali svojo živalsko naturo? Oblikujejo naše ideje o tem, s kom naj bi živeli vse življenje, romantične predstave o kompatibilnosti in ali je iskanje popolnega tovariša teptanje biologije? Todd pravi, da ne. Vzrok za take rezultate tiči v tem, da sta Buston in Emlen spraševala po preferencah in ne dejanski izbiri sodelujočih.

Ženske, trgovke. Prepričan, da bodo izsledki drugačni v okoliščinah, ki so bolj podobne resničnosti, je Todd s kolegi Barbaro Fasolo z londonske šole za ekonomijo, Alison Lenton z univerze v Edinburghu in Larsom Penkejem z berlinske univerze Humboldt podrobneje pobrskal po skrivnostnemu svetu hitrih zmenkov. Ekipa je hotela preiskati očitno protislovje in neskladnost med tistim, kar ljudje mislijo, da iščejo v partnerju, in dejansko izbiro. V raziskavi je sodelovalo 46 žensk in moških, ki so se prijavili na zmenek na hitro pri firmi Frienendfinder v Münchnu v Nemčiji. Še preden so šli na randi, so izpolnili vprašalnike, ki so pokazali njihova prepričanja, da bodo pritegnili partnerje, katerih bogastvo, status, predanosti družini in fizična privlačnost ustrezajo njihovim, kot sta ugotovila Buston in Emlen.

Rezultat iskanja slik za privlačnost med spoloma

Študija se ni ukvarjala z zvestobo, ker jo je težko zanesljivo izmeriti, toda ekipa raziskovalcev je ugotovila, da so ženske kupčevale s svojim videzom v zameno za moški status in premoženje. Višje kot so ocenile svoj telesni videz, večje vrline so iskale pri moških, kar predvideva tudi evolucijska teorija. Moški po drugi strani niso trgovali. Zdi se, da so raje postavili nekakšno mejo za žensko všečnost, ki ni bila vedno povezana z njihovo samopercepcijo. Rezultat: moški so dajali več ponudb kot ženske. Moški očitno delujejo po principu, da ne morejo veliko izgubiti, če tvegajo, meni Todd. Raziskovalci pravijo, da je študija potrdila njihova pričakovanja: ljudje pravijo, da hočejo sebi podobnega partnerja, v resnici izberejo takega, ki ustreza tradicionalni evolucijski teoriji.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja